Ο Θεατρικός - Πολιτιστικός Οργαμισμός Ορμύλιας "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ" καλεί τους φίλους και τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 16 Μαΐου 2009 στις 8.οο μμ στο κινηματοθέατρο "Αντιγόνη" με θέμα συνέλευσης : "Η μέχρι τώρα πορεία του σωματείου - Προγραμματισμός - Οικονομικά"






Πηγή : Facebook Group "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ" ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ
Σήμερα στις 1.15 το μεσημέρι πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου "canadair" πραγματοποίησε αναγκαστική προσθαλάσσωση στον Τορωναίο κόλπο, ανοιχτά της "Λαγόμανδρας" λόγω μηχανικής βλάβης. Τελικά μισή περίπου ώρα αργότερα το αεροπλάνο κατάφερε να αποθαλασσωθεί και κατευθύνθηκε στη βάση του στη Θεσσαλονίκη.
Είναι το δεύτερο περιστατικό τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική, γεγονός που καταδεικνύει οτι μάλλον κάτι δεν πάει καλά και ότι επιτέλους πρέπει το κράτος να διαθέσει χρήματα για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού..
Πάνω από το 50% των Ελλήνων γονιών χρησιμοποιούν το ξύλο σαν μέσο νουθεσίας των παιδιών τους ακόμη και μετά την εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Πάρα το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει ρητά από το 2006 τη σωματική τιμωρία, στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι αποδεκτό ο γονιός να χτυπά το παιδί «για το καλό του». Κι αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών - ευρωπαϊκών και μη.
Όμως, όπως αναφέρεται σε κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, η χρήση βίας εναντίον των παιδιών διδάσκει στα ίδια ότι πρόκειται για μια θεμιτή επιλογή προκειμένου να επιλυθούν συγκρούσεις ή προκειμένου να «πεισθεί» δια της βίας κάποιος ότι αυτό που οι άλλοι του λένε είναι το σωστό. Η χρήση βίας, λοιπόν, εθίζει τα ίδια τα παιδιά στη χρήση της.
Κατά δεύτερον, η σωματική τιμωρία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική και ψυχολογική βλάβη. Τρίτον, η σωματική τιμωρία είναι αναποτελεσματική ως μέθοδος «σωφρονισμού», αφού μεσοπρόθεσμα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Τέταρτον, όταν επιτρέπεται η σωματική βία είναι δυσκολότερο να προστατεύσουμε τα παιδιά από άλλες μορφές βίας. Τέλος, η σωματική τιμωρία αποτελεί παραβίαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού ως προς τον σεβασμό της σωματικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας και της ίσης προστασίας τους σύμφωνα με το Νόμο.
Για τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους, η 30ή Απριλίου έχει ορισθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών. Τη σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης έχει ξεκινήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης ήδη από πέρσι. Κεντρικό σύνθημα είναι: «Σηκώστε τα χέρια σας κατά της σωματικής τιμωρίας». Στην Ελλάδα η εκστρατεία διεξάγεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για το Παιδί, αφού ο Συνήγορος συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευνομία» για τη δημιουργία Συνηγόρων του Πολίτη σε χώρες που δεν διαθέτουν το θεσμό.

Πηγή : ana-mpa.gr
Θερινό επιστημονικό σχολείο για τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό θα συνδιοργανώσουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Κρατικό Πανεπιστήμιο "Μ.Β. Λομονόσοβ" της Μόσχας, τον Ιούλιο, στη Χαλκιδική.
Το σχολείο απευθύνεται σε Έλληνες και Ρώσους φοιτητές και στόχο έχει τη μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους δύο πολιτισμούς.
Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες. Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες θα διοργανωθούν τα μαθήματα, από καθηγητές των δύο πανεπιστημίων, ενώ κατά την τρίτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδρομές.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ελευθέριος Χαρατσίδης, καινοτομία του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι τα μαθήματα (όλα στη ρωσική γλώσσα) δεν γίνονται με τη συνήθη πρακτική των διαλέξεων, αλλά με τη μορφή συζητήσεων.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επάνω σε συγκεκριμένα θέματα σχετικά με τη γλώσσα, τις κοινωνικές δομές, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς.
Στόχοι του θερινού σχολείου είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές των ρωσικών πανεπιστημίων τον ελληνικό πολιτισμό, αρχαίο και σύγχρονο, αλλά και να βελτιώσουν οι Έλληνες φοιτητές τις γνώσεις τους στη ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία.
Τα σεμινάρια πλαισιώνουν διαγωνισμοί, εκδρομές και άλλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Στην περσινή διοργάνωση συμμετείχαν περίπου 60 άτομα. Ενδιαφέροντα στιγμιότυπα ήταν- μεταξύ άλλων- οι δύο ποιητικοί διαγωνισμοί που διοργανώθηκαν, η εκμάθηση ρώσικων τραγουδιών από Έλληνες φοιτητές, η παρουσίαση ελληνικών χορών στους Ρώσους φοιτητές και οι εκδρομές σε αξιοθέατα όλης της Ελλάδας.

Πηγή : omogeneia.ana-mpa.gr