Η Χαλκιδική, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και οι Ελαιώνες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, είναι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» της κλίμακας επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, και θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Πρόβλημα εξακολουθούν να δημιουργούν οι χωματερές: «Αγκάθι είναι οι χωματερές, όμως, είμαστε σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των χωματερών μειώθηκε σημαντικά. Παραμένουν, ωστόσο, σε λειτουργία 55, στις οποίες πρέπει να δοθεί προσοχή και να υπάρχει φύλαξη», είπε ο κ. Τσιότρας.
Εκ μέρους της πυροσβεστικής, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κεσαπίδης, τόνισε πως οι φετινές βροχοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα υψηλή και πυκνή βλάστηση και ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους καθαρισμούς δρόμων και δασών. Επίσης, υπογράμμισε πως το δασικό οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Πηγή : Εφημερίδα "Καθημερινή"
Έκκληση για μείωση των τιμών του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής απευθύνουν οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες, χτυπώντας το καμπανάκι για πιθανή υστέρησή της φέτος σε σχέση με άλλους ελληνικούς προορισμούς στις προτιμήσεις των Ρώσων.
Όπως έκανε γνωστό το Labirint, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας για την ελληνική αγορά, κατά τη φετινή τουριστική σεζόν έχει μειώσει κατά 10% με 15% τις αεροπορικές θέσεις προς τη Χαλκιδική, που περιορίζονται σε 250 την εβδομάδα, τη στιγμή που αυξάνει τις θέσεις σε άλλους προορισμούς της χώρας, όπως είναι τα νησιά.
Κατά την έναρξη του 3ου Greek Forum, που άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου στο Πόρτο Καρράς, με την οργανωτική ευθύνη του Labirint και τη συμμετοχή ρώσων και ελλήνων τουριστικών πρακτόρων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η εμπορική διευθύντρια της εταιρείας Τατιάνα Ζότοβα έκανε λόγο για “περίεργη πολιτική” της Χαλκιδικής όσον αφορά τις τιμές και τις προσφορές. “Στα νησιά οι τιμές έχουν πέσει. Στη Χαλκιδική κάνουμε αγώνα, για να προσελκύσουμε τους ρώσους τουρίστες”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως η κ. Ζότοβα διατύπωσε την εκτίμηση πως η ροή των ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας θα είναι αυξημένη συνολικά τη φετινή τουριστική σεζόν, ενώ μόνο το Labirint εκτιμά ότι θα μεταφέρει φέτος περί τους 36.000 ρώσους τουρίστες έναντι 22.400 πέρυσι. “Οι καιροί είναι δύσκολοι. Όμως ο ήλιος και η θάλασσα που λείπουν στους Ρώσους θα τους φέρουν και φέτος στην Ελλάδα”, επισήμανε η κ. Ζότοβα, σπεύδοντας πάντως να επισημάνει πως το ευρώ δεν βοηθά και καθιστά το ελληνικό τουριστικό προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό για τους Ρώσους σε σχέση με το τουρκικό και το αιγυπτιακό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος έσπευσε να σημειώσει πως καταβάλλεται προσπάθεια για καλύτερους τιμοκαταλόγους το τελευταίο διάστημα που άρχισαν οι προκρατήσεις από τη Ρωσία, ενώ τόνισε πως συναντήσεις, όπως το Greek Forum, περνούν στους ξενοδόχους τα μηνύματα της αγοράς.
Επικαλούμενος πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης των προκρατήσεων από τη Ρωσία για τη Χαλκιδική, ο κ. Τάσιος τόνισε πως στόχος θα είναι η ροή των ρώσων τουριστών στην περιοχή να είναι φέτος ίδια με πέρυσι, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Όσο για τις άλλες βασικές αγορές της, την αγγλική και τη γερμανική, σημείωσε ότι από τη μεν πρώτη η μείωση φτάνει το 15%, ενώ στη δεύτερη η κάμψη είναι μικρότερη.
Με τη σειρά του ο αντινομάρχης Χαλκιδικής Διονύσης Αριστοτελίδης επισήμανε πως οι τιμές στη Χαλκιδική έχουν πέσει, όχι όμως όσο σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, εξηγώντας πως στα υψηλής ποιότητας προϊόντα οι εκπτώσεις είναι μικρότερες. “Θέλουμε να μας προτιμούν για τις ποιοτικές υπηρεσίες μας”, τόνισε με νόημα.
Στο 3ο Greek Forum συμμετέχουν 304 τουριστικοί πράκτορες και 80 δημοσιογράφοι από τη Ρωσία, καθώς και 100 Έλληνες που εκπροσωπούν 39 τουριστικές επιχειρήσεις. Το Greek Forum, συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών ρωσικών τουριστικών πρακτορείων αλλά και ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, έρχεται στη Χαλκιδική μετά τη Μόσχα και την Κρήτη, όπου διοργανώθηκαν τα προηγούμενα δύο συνέδρια. Η Ένωση Ξενοδοχείων και η νομαρχία Χαλκιδικής συμμετέχουν ως χορηγοί.

Πηγή : Εφημερίδα "Μακεδονία"
Αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την πορεία της φετινής τουριστικής κίνησης, όσο και για ευόδωση της προωθούμενης από τους τοπικούς φορείς θαλάσσιας συγκοινωνίας μεταξύ των Νομών Χαλκιδικής, Πιερίας και Θεσσαλονίκης προέκυψαν από τις εργασίες της 2ης Εκθεσης Αγροτουρισμού, Agro Tourism 2009, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.
Η προσπάθεια θαλάσσιας συγκοινωνίας μεταξύ των τριών Nομών σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Γιώργο Γκιλή εκτιμάται ότι θα στεφθεί με επιτυχία και η σύνδεση θα τεθεί σε ισχύ σε ένα χρόνο. Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Κασσάνδρας, κ. Αριστείδης Κανέλλης δήλωσε ικανοποιημένος και αισιόδοξος για τη φετινή τουριστική σεζόν, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και την αναμενόμενη έλευση 10.000 Αυστριακών επισκεπτών στη Χαλκιδική, εκ των οποίων οι 2.000 βρίσκονται ήδη στην Κασσάνδρα.
Την Εκθεση εγκαινίασε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός πολυδύναμου δικτύου συνεργασίας ανάμεσα στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τον τοπικό πολιτισμό.

Πηγή : hotel-restaurant.gr
Σε 70.000 υπολογίζονται οι νεόδμητες κατοικίες, καθώς και αυτές που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, που ζητούν αγοραστή.
Λίγο περισσότερες από 30.000 από αυτές βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης και άλλες περίπου 20.000 στη Χαλκιδική. Ο αριθμός των αδιάθετων σπιτιών χαρακτηρίζεται αρκετά μεγάλος από παράγοντες της κτηματαγοράς, αφού η πολύ χαμηλή ζήτηση ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια δε βοήθησε τους εργολάβους να μειώσουν σημαντικά το στοκ τους, παρά το γεγονός ότι «φρέναραν» την οικοδομική δραστηριότητά τους.
Στη Χαλκιδική, αγοραστή ζητούν περίπου 20.000 νεόδμητες κατοικίες και μεσίτες της περιοχής εκτιμούν ότι θα χρειαστούν σίγουρα 2 - 3 χρόνια, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους. Τα περισσότερα απούλητα βρίσκονται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και ακολουθεί η περιοχή της Σιθωνίας.
Το ευχάριστο για τους καταναλωτές είναι ότι τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν αναμένεται οι εργολάβοι να αυξήσουν τις τιμές των κατοικιών. «Αν οι καταναλωτές κινηθούν ομαλά και σταδιακά για την απόκτηση σπιτιού, δε βλέπω αύξηση τιμών. Εκτός κι αν κινηθούν όλοι μαζί τους τελευταίους μήνες του 2010, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως "τσιμπάνε" λίγο οι τιμές», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Παγώνης. «Πιστεύω ότι την επόμενη διετία οι τιμές θα μείνουν σταθερές. Τα πολλά αδιάθετα σπίτια δεν αφήνουν περιθώρια για αύξησή τους», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μανομενίδης.

Πηγή : Αγγελιοφόρος