Ο μπασκετμπολίστας Χριστόδουλος Καράβολας, πρώην παίκτης του Μακεδονικού και της Ολυμπιάδας συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την κατηγορία ότι «ψάρευε» ερωτικούς συντρόφους μέσω της ιστοσελίδας zoo.gr στο ίντερνετ, τους οποίους στη συνέχεια λήστευε με την απειλή όπλων με τη χρήση βίας.
Εναντίον του 27χρονου, ο οποίος φέτος αγωνιζόταν σε ομάδα του Λιβάνου, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον 4ο ανακριτή Αθηνών.
Σήμερα το πρωί συνελήφθη και ο συνεργός του Χριστόδουλου Καράβολα, ο 30χρονος Γιώργος Σιγάλας (πρόκειται περί συνωνυμίας με τον γνωστό αθλητή).
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες έβρισκαν τα θύματά τους -όλοι τους άνδρες- από τα chat rooms της γνωστής ιστοσελίδας zoo.gr.
Με το πρόσχημα ότι θα τους προσέφεραν ερωτική συντροφιά, έκλειναν τα «ροζ» ραντεβού στα σπίτια των υποψήφιων θυμάτων τους. Εκεί, όμως, τους ακινητοποιούσαν με τη χρήση όπλων ή με τη βία και τους άρπαζαν χρήματα, τιμαλφή και ό,τι άλλο χρήσιμο ή ακριβό αντικείμενο είχαν πάνω τους.

Ανάμεσα στα θύματα, μάλιστα, του μπασκετμπολίστα και του συνεργού του ήταν και ένας αστυνομικός της Ασφάλειας, από τον οποίο οι δράστες είχαν αφαιρέσει την υπηρεσιακή ταυτότητα και την κάρτα εισόδου του στη ΓΑΔΑ τον περασμένο Δεκέμβριο. Χρησιμοποιώντας την ταυτότητα και υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, μάλιστα, πήγαιναν σε σπίτια και ισχυριζόμενοι ότι είναι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών έκαναν ελέγχους. Εκεί, χωρίς να τους αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες, έκλεβαν τιμαλφή.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί εννέα υποθέσεις ληστειών.
Ο 27χρονος οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για ληστείες, αντιποίηση Αρχής και παράνομη κατακράτηση κατ' επάγγελμα.

Πηγή : Zougla.gr


Σε μικρή απόσταση πριν φτάσουμε στην Ορμύλια, στην κορυφή του υψώματος προς την αριστερή πλευρά του δρόμου, βρίσκεται ο λιθόκτιστος ανεμόμυλος, στον οποίο εδώ και αρκετό καιρό γίνονται εργασίες για την αποκατάστασή του.

Ο μύλος αυτός διασώζεται από την εποχή, που η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους , και συγκεκριμένα πρόκειται για κτίσμα που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Με ύψος 6,30 μέτρα και διάμετρο 6,50 μέτρα ανήκει στους μεγάλους ανεμόμυλους της εποχής του και η κατασκευή του πέτρινου κτίσματος είναι ιδιαίτερα επιμελημένη, με πάχος τειχοποιίας 1,20 μέτρα στη βάση και 0,65 μέτρα στην κορυφή.

Το 1981 ο ανεμόμυλος περιήλθε στην κυριότητα της Ορμύλιας και ύστερα από ενέργειες που έγιναν μαζί με την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων κηρύχθηκε διατηρητέος και αποφασίστηκε η αναστήλωσή του. Το 1984 συντάχθηκε η πρώτη μελέτη για την αποκατάσταση του ανεμόμυλου και το 1991 εξασφαλίστηκε το απαιτούμενο κονδύλιο για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Κοσμά Στυλιανίδη, για την στερέωση του ανεμόμυλου και στη συνέχεια έγινε η έναρξη των εργασιών στήριξης του πέτρινου κτίσματος.

Ο Δήμος Ορμύλιας, συνεχίζοντας την επίμονη προσπάθειά του, ενέταξε το 1999 τον ανεμόμυλο στο πρόγραμμα LEADER, με το οποίο εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή του ξύλινου μηχανισμού.

Οι εργασίες αυτές ξεκίνησαν μέσα στο έτος 2000 και η κύρια φάση, που αφορά την ανακατασκευή του βασικού μηχανισμού και της στέγης, ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος του 2001.

Το έργο ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση ‘‘ΣΕΡΜΥΛΗ’’ με τη συνεργασία του εργοστασίου ξυλείας των αδελφών Κομπούρη και την επίβλεψη του μηχανολόγου κ. Αθανάσιου Χατζηγώγα.

Ολόκληρη η κατασκευή του ξύλινου μηχανισμού βασίστηκε στην αρχική μελέτη της αρχιτέκτονος Ελένης Τρεμπέλα, που είχε καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση το 1984.

Η πρόοδος των εργασιών ανακατασκευής ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γιατί δόθηκε μεγάλη σημασία στην χρήση των παλιών υλικών και την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας, όπως αυτή προκύπτει από αντίστοιχες κατασκευές ανεμόμυλων στον ελλαδικό χώρο και την σχετική βιβλιογραφία.

Προχωρώντας βήμα-βήμα στον ξύλινο μηχανισμό γινόταν φανερή η σοφία της παλιάς κατασκευής σε κάθε λεπτομέρεια και η επιδεξιότητα που χρειαζόταν για την επεξεργασία του ξύλου. Ιδιαίτερο θαυμασμό προκαλεί η σκέψη, ότι οι παλιοί τεχνίτες χωρίς τα σημερινά εργαλεία και τις ευκολίες, κατάφερναν να κατασκευάσουν τόσο σύνθετους και λειτουργικούς μηχανισμούς.

Αυτή η μακρόχρονη και επίμονη προσπάθεια ανακατασκευής εντάσσεται μέσα στα αρχικά σχέδια του Δήμου Ορμύλιας, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, θέτοντας σαν στόχο να διασώσει το ιστορικό αυτό μνημείο της περιοχής και να το επαναφέρει στη μορφή που είχε παλιά, όταν ακόμα γύρω στο 1930 λειτουργούσε και άλεθε το σιτάρι της περιοχής.

Σήμερα ο ανεμόμυλος προορίζεται να αποτελέσει ένα σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ορμύλια και ένα χώρο, που θα χρησιμεύσει για αναψυχή, εκπαιδευτικούς σκοπούς και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του μηχανισμού στο εσωτερικό του μύλου και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο περιβάλλων χώρος, γεγονός που ήδη έχει δρομολογηθεί από τον Δήμο.

Ευχόμαστε με όλη την καρδιά, ο ανεμόμυλος, που σήμερα στέκει καμαρωτός με τη μεγάλη φτερωτή και όλη του την αρματωσιά, να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ορμύλιας.

Πηγή : Δικτυακός τόπος Δήμου Ορμύλιας
Η κατασκευή του δρόμου Ορμύλιας - Πολυγύρου (μέχρι τον κόμβο Αγ. Δημητρίου) εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικής δαπάνης 5.100.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.614.730 ευρώ είναι από κοινοτικούς πόρους και 1.485.630 ευρώ από εθνική δημόσια δαπάνη.

Η απόφαση ένταξης του έργου υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Δ. Παπαγιαννίδη. Το έργο αφορά τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου σε όλο το μήκος, την κατασκευή τεχνικών έργων οδοστρωσίας - ασφαλτικά, σήμανση και ηλεκτροφωτισμό κόμβου θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής Πολυγύρου - Ορμύλιας, δημιουργούνται συνθήκες άμεσης και ασφαλούς προσπελασιμότητας σε πλήθος αγροτεμαχίων προς όφελος των αγροτών αλλά και άμεση σύνδεση Ορμύλιας - Πολυγύρου προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από το ίδιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της κεντρικής αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή των Ριζών του δήμου Ζερβοχωρίων. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο έργο αυτό προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο υπάρχων κεντρικός αγροτικός δρόμος που χωροθετείται εντός του περατωθέντος αναδασμού της περιοχής Ριζών, συνολικού μήκους επτά χιλιομέτρων. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή των υφιστάμενων αγροτικών δρόμων που συνδέουν το Γεροπλάτανο, τα Ριζά και το Πλατανοχώρι με τον αναδασμό των Ριζών.


“Η κατασκευή του δρόμου αυτού κόστους 5.100.000 ευρώ καθώς και ο ήδη εγκριθείς δρόμος Ριζά - Πλατανοχώρι κόστους 4.330.000 ευρώ δημιουργούν δύο ισχυρούς νέους άξονες ανάπτυξης αγροτικών περιοχών βελτιώνοντας και ενισχύοντας σημαντικά το υπάρχον σύστημα αγροτικών δομών. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που κάτω από δύσκολες σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο οικονομικές συνθήκες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 9.430.000,00 ευρώ για τη βελτίωση της ζωής των αγροτών του νομού μας αλλά και όλων των κατοίκων των εν λόγω περιοχών δημιουργώντας συγχρόνως και συνθήκες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος.

Πηγή : Εφημερίδα "Μακεδονία"