Δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους το πρωί, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο όχημα, στο 32ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών-Παλιουρίου, στο ύψος του Πολύχρονου Χαλκιδικής.

Νεκροί είναι ο 77χρονος οδηγός του ενός αυτοκινήτου και η 70χρονη σύζυγός του, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο τρίτος επιβάτης. Ελαφρότερα τραυματίστηκαν ο οδηγός και η συνοδηγός του δεύτερου οχήματος.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρο στο στο Κ.Υ. Ν.Μουδανιών για τις πρώτες βοήθειες και κατόπιν στο Γ.Ν.Ν. Πολυγύρου.
Από τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να ενταχθούν στα προϊόντα που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ, εκτός των άλλων, το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη. Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν συμπεριέλαβε το μέτρο στο νομοσχέδιο για τα καύσιμα που παρουσίασε την Πέμπτη, αλλά είναι αποφασισμένο να το επιβάλει το φθινόπωρο, όταν πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απειλεί με πρόστιμα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Charlie Mc Creevy αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση της επιτροπής, η οποία θα επιβάλει την απελευθέρωση της αγοράς των πρατηρίων στην Ελλάδα. Ο Ιρλανδός επίτροπος ασχολείται με το θέμα από το 2007, οπότε και έγινε προσφυγή αλυσίδας σούπερ μάρκετ εναντίον του νόμου που απαγορεύει την εγκατάσταση πρατηρίων καυσίμων στον χώρο σούπερ μάρκετ Το τι θα αλλάξει στην αγορά αν επιτραπεί στα σούπερ μάρκετ να πωλούν βενζίνη, το είδαμε στη Γαλλία και τη Βρετανία οπού το εφαρμόζουν, και η μέση τιμή της βενζίνης στο σύνολο των πρατηρίων μειώθηκε λόγω ανταγωνισμού κατά 10-15 λεπτά.

Επίσης με την είσοδο των σούπερ μάρκετ στην αγορά υγρών καυσίμων αναμένεταινα εξαλειφθεί σταδιακά και το φαινόμενο που παρατηρείται, δηλαδή όταν η τιμή ανεβαίνει λόγω πετρέλαιου να κατεβαίνει με μεγάλη καθυστέρηση. Μια ακόμη ωφέλεια κατά περίπου 10λεπτά στην τιμή της βενζίνης και ειδικά για τα πρατήρια της επαρχίας θα έχουν οι καταναλωτές με την απελευθέρωση της αγοράς των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων. Η Επιτροπή Ενέργειας και Μεταφορών έχει ήδη δείξει κίτρινη κάρτα στη χώρα μας για το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί και αναμένει αλλαγές εντός του επόμενου διμήνου. Διαφορετικά απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή : hellenicbusiness.gr

Grand Prix - Μπαχρέιν
Ο Τζένσον Μπάτον πήρε την 3η του νίκη στο πρωτάθλημα κατακτώντας την καρό σημαία στην έρημο του Μπαχρέιν. 2ος ο Φέτελ, 3ος ο Τρούλι. Ξεκόλλησε από το μηδέν η Ferrari με την 6η θέση του Κίμι Ραϊκόνεν και πήρε τους πρώτους της βαθμούς στο πρωτάθλημα. Η κατάταξη ήταν η εξής :
1. Τζένσον Μπάτον
2. Σεμπαστιάν Φέτελ
3. Γιάρνο Τρούλι
4. Λιούις Χάμιλτον
5. Ρούμπενς Μπαρικέλο
6. Κίμι Ραϊκόνεν
7. Τίμο Γκλοκ
8. Φερνάντο Αλόνσο
9. Νίκο Ρόσμπεργκ
10. Νέλσον Πικέ
11. Μαρκ Γουέμπερ
12. Χέικι Κοβαλάινεν
13. Σεμπαστιάν Μπουρντέ
14. Φελίπε Μάσα
15. Τζιανκάρλο Φιζικέλα
16. Άντριαν Σούτιλ
17. Σεμπαστιάν Μπουεμί
18. Ρόμπερτ Κουμπίτσα
19. Νικ Χάιντφιλντ
20. Καζούκι Νακατζίμα


Moto GP Ιαπωνία
Το δεύτερο Γκραν Πρι του Moto GP στην Ιαπωνία ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη έκπληξη και αυτή η κατάκτηση της νίκης από τον Χόρχε Λορέντσο. Ο Ισπανός επικράτησε του ομόσταυλού του, Βαλεντίνο Ρόσι, ενώ έκπληξη ήταν και η τρίτη θέση του Ντάνι Πεντρόσα, που άφησε τέταρτο τον Κέισι Στόνερ. Η κατάταξη ήταν η εξής :
  1. Λορέντσο Fiat Yamaha
  2. Ρόσι Fiat Yamaha
  3. Πεντρόσα Repsol Honda
  4. Στόνερ Marlboro Ducati
  5. Ντοβιζιόζο Repsol Honda
  6. Μελάντρι Hayate Racing
  7. Καπιρόσι Rizla Suzuki
  8. Κάλιο Pramac Racing
  9. Τόσλαντ Yamaha Tech3
  10. Βερμελέν Rizla Suzuki
  11. Ντε Πινιέ LCR Honda
  12. Έντουαρντς Yamaha Tech3
  13. Ντε Ανγκέλις Gresini Honda
  14. Κανέπα Pramac Racing
  15. Ελίας Gresini Honda
  16. Τζιμπερνάου Gruppo Hernandez
  17. Τακαχάσι Scot Honda
  18. Χέιντεν Marlboro Ducati


Απέκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ε.Ο. Πολυγύρου-Θεσσαλονίκης εκατό περίπου κάτοικοι του Αγίου Προδρόμου, διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χωριό τους. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από Θεσ/νίκη προς Πολύγυρο διεξήχθη από παρακείμενο χωματόδρομο ενώ οι κινούμενοι από Πολύγυρο για Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα ξακουστά σουβλάκια του Αγ.Προδρόμου (!!!) καθώς έπρεπε να περιμένουν.

Αξιοσημείωτο είναι οτι η συγκεκριμένη κεραία έχει τις απαιτούμενες άδειες (από τη Νομαρχία, και την ΕΕΤΤ) αλλά οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί είναι κοντά στα σπίτια τους. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί η ιστορία της Κρήτης που ξήλωσαν τις κεραίες λόγω διαμαρτυριών των κατοίκων και μετά παρακαλούσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι να τις ξαναβάλουν γιατί δεν είχαν σήμα!
Το "Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς" των συντηρητών αρχαιοτήτων Δήμητρας Λαζίδου και Δήμητρας Δροσάκη, είναι το θέμα της παρουσίασης που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της (οδός Κασσάνδρου 6, 4ος όροφος). Για το έργο, που αφορά τη διάσωση και ανάδειξη 88 μεσαιωνικών εικόνων θα μιλήσει ο καθηγητής Θεολογίας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Το εν λόγω εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων εκδόθηκε στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα και στις 452 σελίδες του προέκυψαν έπειτα από τη συνεργασία των δυο χωρών που έγινε στο πλαίσιο ενός διακρατικού προγράμματος. Σε αυτό συμμετείχαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς, στοχεύοντας στη μελέτη των 88 προεπιλεγμένων εικόνων, τη συντήρηση τους, την εκπαίδευση των Αλβανών συντηρητών, την έκθεση των εικόνων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και βέβαια τη δημιουργία του εγχειριδίου αυτού.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνεισφορά στην όλη προσπάθεια των συνεργαζόμενων εργαστηρίων, δηλαδή του Εργαστηρίου Φυσικοχημικών Μεθόδων και Τεχνικών του ΤΕΙ Συντήρησης Αθήνας, του Διαγνωστικού Κέντρου Έργων Τέχνης "Ορμύλια" και του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".

Στο "Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς" μπορεί να βρει κανείς τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες, με την πρώτη να περιλαμβάνει την εισαγωγή στην οποία περιγράφεται συνοπτικά το έργο της διάγνωσης, συντήρησης και αποκατάστασης των 88 εικόνων από την Κορυτσά, το διάγραμμα ροής των εργασιών μελέτης και συντήρησης και τον χάρτη προέλευσης των εικόνων. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφίες όλων των εικόνων πριν και μετά τη συντήρησή τους, η τρίτη ενότητα τη διαδικασία της διαγνωστικής έρευνας που εφαρμόστηκε στις εικόνες αυτές (οργανολογία, μεθοδολογία). Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται η διαδικασία διάγνωσης, συντήρησης και αποκατάστασης δέκα εικόνων. Επίσης υπάρχουν τέσσερις υποενότητες στις οποίες παρουσιάζονται οι ξυλουργικές εργασίες, οι στερεώσεις, οι καθαρισμοί και η αισθητική αποκατάσταση. Όλα αυτά βέβαια συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Πηγή: " Εβδόμη"
Ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων και των καταστηματαρχών της Χαλκιδικής είχαν γίνει τέσσερις διαρρήκτες, οι οποίοι κατηγορούνται πως τους τελευταίους μήνες είχαν διαπράξει 72 κλοπές και διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές του νομού.

Από τα τέσσερα μέλη της συμμορίας οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα τρία, δύο Ελληνες 20 και 22 ετών και έναν αλλοδαπό 18 ετών, ενώ αναζητείται το τέταρτο μέλος, ένας 20χρονος αλλοδαπός.

Η συμμορία χτυπούσε στα Νέα Μουδανιά, στην Καλλιθέα, στο Πευκοχώρι, στον Αγιο Μάμαντα, στην Ορμύλια, στην παραλία Διονυσίου, στη Νέα Τρίγλια, στη Νέα Ολυνθο, στη Νικήτη, στα Νέα Φλογητά και στα Νέα Πλάγια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν πάνω από 8.000 ευρώ, καθώς επίσης και διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά είδη και τιμαλφή, αξίας άνω των 19.000 ευρώ.

Τα αντικείμενα κατέληγαν σε κλεπταποδόχους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στη συνέχεια τα πουλούσαν. Στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες κλοπές και διαρρήξεις.

Τις επόμενες ημέρες πολλοί ιδιοκτήτες εξοχικών στη Χαλκιδική αναμένεται να βρεθούν προ... εκπλήξεως, όταν ανακαλύψουν πως τα σπίτια τους έχουν γίνει στόχος διαρρηκτών. «Κάθε χρόνο, πριν από την περίοδο του Πάσχα, έχουμε δεκάδες καταγγελίες για κλοπές και διαρρήξεις, οι οποίες γίνονται αντιληπτές πολλούς μήνες αφότου έχουν διαπραχθεί», ανέφερε στον «Α» αστυνομικός της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, οι διαρρήκτες δρουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι τουριστικές περιοχές είναι έρημες. «Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση στις κλοπές και τις διαρρήξεις. Αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή, όμως, παρότι έχουμε "ενοχλήσει" πολλές φορές την ηγεσία της ΕΛΑΣ, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Μάλιστα, οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, που δε διστάζουν να "χτυπούν" ακόμη και σπίτια μόνιμων κατοίκων και καταστήματα που δουλεύουν όλο το χρόνο», τόνισε ο δήμαρχος N.Μουδανιών, Ανδρέας Παπαγιάννης.

Πηγή : "Αγγελιοφόρος"