Συναγερμός σήμανε στο μέσο του κολυμβητικού μαραθωνίου, καθώς εντοπίστηκε υπερμέγεθες σαλάχι σε απόσταση αναπνοής από κολυμβητή, το οποίο κατόπιν απομακρύνθηκε.

Ενα σαλάχι-γίγας, εκτιμώμενου βάρους άνω των 500 κιλών, τρομοκράτησε προς στιγμήν κολυμβητές και συνοδούς τους στον 39ο Διεθνή Κολυμβητικό Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου στη Χαλκιδική.

Στο μέσο περίπου των 24 χιλιομέτρων κολυμβητικού μαραθωνίου ανάμεσα στα δύο πρώτα πόδια της Χαλκιδικής, το σαλάχι εθεάθη να κινείται σε απόσταση αναπνοής από τον κολυμβητή Γιάννη Μελισσίδη και σήμανε συναγερμός.

Πρώτος το είδε ο γιος του αθλητή, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αλιευτικό καϊκι που τον συνόδευε για λόγους ασφαλείας και άρχισε να φωνάζει στον πατέρα του. «Αρχικά νόμιζε πως ήταν σκυλόψαρο, γιατί έβγαλε το κεφάλι στην επιφάνεια χωρίς τα πτερύγια.

Ο καπετάνιος του σκάφος που πρόλαβε να το δει φευγαλέα, αποφάνθηκε πως ήταν ένα υπερμέγεθες σαλάχι, που πρώτη φορά έβλεπε στην περιοχή», είπε στο «Εθνος» μέλος της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα.

Ο αθλητής άκουσε τα σφυρίγματα από το σκάφος και γυρνώντας είδε το έντρομο ύφος του καπετάνιου. Πλησίασε τη βάρκα, για να μάθει τι είχε συμβεί, αλλά αποφάσισε να μην ανέβει σ' αυτήν για να μην ακυρωθεί. Όταν πληροφορήθηκε πως το σαλάχι είχε απομακρυνθεί, συνέχισε τον αγώνα και τερμάτισε κανονικά. «Αν το είχα δει, ίσως να μη συνέχιζα», εκμυστηρεύτηκε αργότερα.

Πηγή

Οι μνήμες της 20ής Ιουλίου 1974 αναβιώνουν σήμερα με τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με τραγικές συνέπειες τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση πολιτιστικών μνημείων, τον τουρκικό εποικισμό.

Στις 05.30 το πρωί, ώρα που στις 20 Ιουλίου 1974 άρχισε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Στις 8 το πρωί τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες από την Κύπρο και την Ελλάδα κατά την τουρκική εισβολή.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Τα πολιτικά κόμματα με διακηρύξεις τους καταδικάζουν την εισβολή και το έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, σημειώνουν, ο λαός της Κύπρου συνεχίζει τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού.

Επισημαίνουν ακόμα την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας λαού και ηγεσίας για να ανατραπούν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Στις διακηρύξεις τους τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται, επίσης, στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σημειώνουν ότι στόχος είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.