Πάνω από 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απο την περασμένη εβδομάδα που έκανε την εμφάνισή της η γρίπη των χοίρων στο Μεξίκο.

Το παραδοξο ,και ίσως το πιο ανησυχητικό είναι οτι η γρίπη μπορεί να μεταδωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.

Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;

Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.

Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;

Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.

Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το ‘εργαστήρι’ για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.

πηγή in.gr

Περισσότερα από 40.000 στρέμματα είναι σήμερα στη διαδικασία της ένταξής τους στο σχέδιο πόλης των 12 δήμων της Χαλκιδικής και αναμένεται να έχουν ενταχθεί μέχρι το τέλος του 2010. Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν ώς το τέλος του επόμενου έτους (με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις), όμως η ανοικοδόμηση θα καθυστερήσει μέχρι και πέντε χρόνια.
Προέχει για τους δήμους η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τα οποία κυρίως στη δεκαετία του 1980 φύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε όλο το νομό. Υπάρχει μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης.
Οι εκτάσεις που είναι υπό ένταξη ανήκουν στους δήμους Σιθωνίας, Σταγίρων- Ακάνθου, Μουδανιών, Τορώνης, Αρναίας, Ορμύλιας, Κασσάνδρας, Παλλήνης, Πολυγύρου, Τρίγλιας, Καλλικράτειας και Παναγίας.
Μια σειρά από Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν ολοκληρωθεί (Ορμύλια, Σιθωνία, Μουδανιά, Τορώνη, Παναγιά), ενώ ολοκληρώθηκε κι ένα μεγάλο μέρος των επεκτάσεων, ειδικά στην Καλλικράτεια, όπου δεν υπάρχει θέμα ανοικοδόμησης, δεδομένου ότι οι επεκτάσεις γίνονται κυρίως εκεί όπου ήδη υπάρχουν αυθαίρετα. Αντίστοιχες επεκτάσεις έχουν γίνει σε μια σειρά δήμων ειδικά στη δυτική Κασσάνδρα, κοντά στα όρια με το νομό Θεσσαλονίκης. Σήμερα, οι εκτάσεις που πολεοδομούνται στους πέντε δήμους πλησιάζουν τα 20.000 στρέμματα. Αλλα 20.000 στρέμματα προγραμματίζεται να ενταχθούν στους υπόλοιπους δήμους.
Ο επεκτάσεις στο δήμο Ορμύλιας αφορούν 2.000 στρέμ. σε όλους τους οικισμούς. Το ΓΠΣ ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες εξελίσσονται.

Πηγή : Αγγελιοφόρος
Δωρεάν Δημοτική Συγκοινωνία για τους Δημότες αποκτά για πρώτη φορά ο Δήμος Ορμύλιας, καθώς εγκρίθηκε η ένταξη του στο πρόγραμμα «Συν-Κοινωνία». Τα χρήματα του Προγράμματος δίνονται για τη δημιουργία Δημοτικής συγκοινωνίας μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων και Οικισμών του Δήμου. Συμβάλλει έτσι αποφασιστικά στην Τοπική Ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου. Με την εφαρμογή του προγράμματος Συν-κοινωνία θα δοθεί στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες η δυνατότητα να μετακινούνται γρήγορα και εύκολα και θα σταματήσουν να υπάρχουν απομονωμένες γειτονιές στους Δήμους. Το πρόγραμμα έχει προοπτική (εφόσον πετύχει) και ο Δήμος σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ θα καταθέσει εκ νέου πρόταση για περαιτέρω συνέχιση του προγράμματος. Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε από το Δήμο μας την Άνοιξη του 2007 μαζί με 347 άλλους δήμους της χώρας από τους 1033 που υπάρχουν. Το πρόγραμμα υλοποιεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ με χρηματοδότηση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών.

Τα δρομολόγια της Δημοτικής συγκοινωνίας χωρίζονται σε δύο περιόδους, Χειμερινά δρομολόγια, Θερινά δρομολόγια.

Στη χειμερινή περίοδο περιλαμβάνεται μία γραμμή Δημοτικής Συγκοινωνίας από Δευτέρα έως Παρασκευή για τη χρονική περίοδο από 9-3-09 έως 30-4-09:

9:00 π.μ. Εκκίνηση από Μεταμόρφωση για Βατοπέδι, Ψακούδια, Ορμύλια

12:00 μ.μ. Εκκίνηση από Ορμύλια για Ψακούδια, Βατοπέδι, Μεταμόρφωση

Στη θερινή περίοδο (από 1-5 έως 30-9) θα περιλαμβάνονται περισσότερα δρομολόγια Δημοτικής Συγκοινωνίας ημερησίως για όλες τις ημέρες της εβδομάδος, τα οποία θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Ελβετίδα απολύθηκε από την εργασία της, όταν οι εργοδότες της παρατήρησαν ότι χρησιμοποιούσε το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ενώ είχε υποστηρίξει ότι επειδή είναι άρρωστη δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η γυναίκα είχε δηλώσει ότι υπέφερε από ημικρανία και είχε ζητήσει από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, τη Nationale Suisse, ότι επιθυμούσε να ξαπλώσει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αποκάλυψη ότι η γυναίκα χρησιμοποιούσε παράλληλα το Facebook, «διατάραξε την εμπιστοσύνη» της και οδήγησε στην απόλυση της υπαλλήλου.

Η ίδια δηλώνει αθώα και υποστηρίζει ότι μπήκε στο διαδίκτυο από το iPhone της, ενώ βρισκόταν ξαπλωμένη και αρνείται τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι μία άλλη υπάλληλος την εντόπισε να χρησιμοποιεί τον δημοφιλή διαδικτυακό τόπο.

Υποστηρίζει ακόμα ότι η εταιρεία είχε κατασκευάσει ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook, προκειμένου να «ελέγχει» τις διαδικτυακές της κινήσεις.

Πηγή : Lawnet.gr