Στον «αέρα» βρίσκεται το blog που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου μαθητές και καθηγητές να καταθέσουν τη γνώμη τους για τα θέματα του διαλόγου.
Το blog λειτουργεί σε δύο διευθύνσεις: www.meafora.gr και www.meafora.com.
Εντός της ημέρας το υπουργείο θα στείλει εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας προκειμένου τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν το νέο blog και να το ενισχύσουν με τις απόψεις τους.
Ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος σημειώνει ότι ο ίδιος πρώτος θα καταθέσει την άποψή του και καλεί τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνουν το ίδιο.
«Ο χώρος της Παιδείας έχει ανάγκη από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας, διαλόγου και συνεννόησης. Σήμερα, οι προκαταλήψεις έχουν μπει στο περιθώριο [...]. Σε ζητήματα παιδείας, κάθε συγκεκριμένη θετική πρωτοβουλία και άποψη, έστω και μικρή, μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Πηγή : in.gr
Σε προσωπικές ή οικονομικές διαφορές αποδίδει η Αστυνομία τον τραυματισμό 75χρονου ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Σίβηρη Χαλκιδικής, τον οποίο πυροβόλησαν σήμερα στις 8.10 το πρωί δύο άγνωστοι.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, οι δράστες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πυροβόλησαν με όπλο μικρού διαμετρήματος τον επιχειρηματία, «στοχεύοντάς» τον στα κάτω άκρα. Στη συνέχεια, οι δράστες, που κατά την Αστυνομία ήταν νεαρής ηλικίας, άρπαξαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου του θύματος και διέφυγαν μ’ αυτό προς άγνωστη κατεύθυνση. Λίγο αργότερα, το όχημα βρέθηκε σε περιοχή της Σίβηρης.

Ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Για το περιστατικό διενεργείται αστυνομική προανάκριση.

Πηγή : flash.gr
Ασκήσεις δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία "ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2009", πραγματοποιήθηκαν, στις 28 Απριλίου, στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Τα σενάρια των ασκήσεων περιλάμβαναν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (άνω των 1.500 στρεμμάτων), σε κατάλληλη δασική περιοχή, μακριά από οικιστικές ζώνες.

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας το σενάριο προέβλεπε πυρκαγιά σε δασική περιοχή ανάμεσα στο Κασσανδρινό και τη Φούρκα.

Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ασκήσεων εκτός από το Π.Σ., συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Ένόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αγροφυλακής, της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η κάθε άσκηση αντιμετωπίστηκε ως πραγματικό συμβάν και ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας τυπικής δασικής πυρκαγιάς, που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινώντας από την αναγγελία της πυρκαγιάς, την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών οχημάτων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή ευθύνης των οποίων ανήκει η επιλεγείσα περιοχή, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η κλιμάκωση της αποστολής των απαιτούμενων πυροσβεστικών οχημάτων από όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η συνδρομή με πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρα οχήματα από τους Ο.Τ.Α. και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και όποια άλλη ενέργεια αποφασίστηκε από το Συντονιστή της πυρκαγιάς για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του συμβάντος.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ανέπτυξαν πλήρως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (διασπορά περιπολικών οχημάτων, στελέχωση πυροφυλακίων), ενώ από την Αστυνομία γινόταν εκτροπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων προς διευκόλυνση της κίνησης των Πυροσβεστικών.

Την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο αργά σήμερα το απόγευμα η ΕΝΑΕ μετά και την θετική έκβαση που είχαν σήμερα το πρωί οι συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου και Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο.

Η κυβέρνηση ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για τα οποία η ΕΝΑΕ είχε αποφασίσει να κλείσει τις Νομαρχίες αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου 2009.

«Η ΕΝΑΕ ζήτησε και έλαβε γραπτές εγγυήσεις για την άμεση ικανοποίηση βασικών αιτημάτων της. Στις παρούσες δύσκολες οικονομικά συνθήκες, οι απαντήσεις της Κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ως εκ τούτου αποφασίσαμε την αναστολή της αυριανής κινητοποίησης. Πάγια θέση της ΕΝΑΕ είναι η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των Νομαρχιών, προκειμένου οι Ν.Α να λειτουργούν και να προσφέρουν στους πολίτες και στις κοινωνίες. Η ΕΝΑΕ πορεύεται με μοναδικό σκοπό να διαφυλάξει την ενότητα και την πραγματική και ουσιαστική διεκδίκηση των μεγάλων ζητημάτων του χώρου, μακριά από τις μικροκομματικές και παρωχημένες σκοπιμότητες και αντιλήψεις», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δ.Σ ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος.