Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου, στην περιοχή της Καταλονίας για κάθε βιβλίο που πωλείται χαρίζεται κι ένα τριαντάφυλλο, με αφορμή την «Ημέρα των βιβλίων και των ρόδων». Αυτή τη μέρα, στο δρόμο Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, υπολογίζεται ότι προσφέρονται 500.000 βιβλία και εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Στις 23 Απριλίου του 1696 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλοι συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο δημιουργός του «Δον Κιχώτη», Μιγκέλ Θερβάντες και ο εμπνευστής του θεατρικού έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», Ουίλιαμ Σέξπιρ. Η ΟΥΝΕΣΚΟ - από το 1995 - έχει αφιερώσει τη μέρα αυτή στο βιβλίο, σε ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα του ανθρώπου, τιμώντας τους συγγραφείς και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την ανεκτίμητη συμβολή του διαβάσματος στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Την ίδια στιγμή που βιβλία κάνουν εκατομμύρια πωλήσεις και το αναγνωστικό κοινό πλουτίζει τις γνώσεις του και «ξεφυλλίζει» τη μοναξιά του, η ΟΥΝΕΣΚΟ επισημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 776 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που είναι αναλφάβητοι, ενώ 75 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

Το Διαδίκτυο έχει καταστήσει εύκολο το «κατέβασμα» βιβλίων κάθε είδους και κάθε εποχής. Η αίσθηση της αφής πάνω στο χαρτί και τις σελίδες του παραγκωνίζεται από την ευκολία απόκτησης ενός ηλεκτρονικού βιβλίου αλλά και από το ελάχιστο κόστος.Παρόλα αυτά, η κρίση φαίνεται πως δεν επηρεάζει ακόμα την παραγωγή του συγγραφικού έργου στην χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Σεπτέμβριο του 2008 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, για το έτος 2007 καταγράφεται αύξηση 21,2% στην παραγωγή τίτλων συγκριτικά με το 2002. Συγκεκριμένα, το 2007 εκδόθηκαν στη Ελλάδα 9.566 νέοι τίτλοι, ενώ το 2002 είχαν εκδοθεί 7.893 τίτλοι.

Πηγή : kathimerini.gr

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Χαλκιδικής οργανώνει το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Μαΐου 2009 διοργανώνει το 2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ σε συνεργασία με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΡΓΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου. Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 2/5/09 ώρα 20:00.

Ελπίζουμε σε αυτή την εκδήλωση να δούμε και Ορμυλιώτικη συμμετοχή!

Σχόλιο αναγνώστη :

Για ακόμη μία φορά όμως η Ορμύλια θα απουσιάσει (από την Agro Tourism 2009) διότι οι ''προοδευτικοί'' μας δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να πληρώσουν το ειδικό τέλος συμμετοχής των Ορμυλιωτών στην έκθεση αναφέροντας ότι: δεν θέλ' κανέσ' Ορμυλιώτσ' να πάει..και που ξέρετε εσείς κύριοι τοπικοί άρχοντες?μας ρωτήσατε και είπαμε όχι???Αυτά έτσι για την ιστορία..
Στην Καλλιθέα Χαλκιδικής (Ξενοδοχεία Athos-Pallini) ο Δήμος Κασσάνδρας σε συνδιοργάνωση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και τον Τουριστικό Αναπτυξιακό Όμιλο Χαλκιδικής-ΤΑΟΧ προσφέρουν την πολυεκδήλωση Agro Tourism 2009, 24, 25 & 26 Απριλίου 2009.
Τα εγκαίνια της Agro Tourism 2009 θα γίνουν αύριο Παρασκευή (24/4/2009) και ώρα 20.00 από τον Υφυπουργό Εσωτερικών και ΜΜΕ κ. Κ. Γκιουλέκα.
Ο δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Αριστείδης Κανέλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο την παρουσίαση των εκδηλώσεων της έκθεσης ανέφερε τα εξής : «Στον τόπο μας, οι δύο κύριοι πυλώνες της τοπικής οικονομίας είναι ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, δηλαδή γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία. Εάν όλοι οι επισκέπτες που έρχονται, κατανάλωναν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, τότε όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι», ενώ προσδιορίζοντας τους σκοπούς της έκθεσης είπε «η έκθεση αποτελεί μία πλατφόρμα για να έλθουν κοντά όλοι οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου και να αναπτύξουν συνεργασίες και συνέργειες για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης».

Η Agro Tourism 2009 θα περιλαμβάνει:
  • Έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, τροφίμων, τεχνημάτων, άλλων ειδών και υπηρεσιών.
  • Συναντήσεις διερεύνησης επιχειρηματικών συνεργασιών.
  • Γευσιγνωσίες για επιλεγμένους προσκεκλημένους-αγοραστές.
  • Επίδειξη τοπικών πολιτιστικών συλλογικών δραστηριοτήτων.
  • Ημερίδα προβληματισμού για το περιβάλλον με στόχο να δημιουργηθούν ευκαιρίες συνεργασίας του τουρισμού με την τοπική αγροτική παραγωγή, την τοπική οικονομία και τον τοπικό πολιτισμό.
Ραντεβού στη «Φωλιά του Πουλιού» έδωσαν για φέτος οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Όχι δεν θα κάνουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε θα τρέξουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου.
Θα κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά, θα οδηγήσουν τα οχήματά τους στον αγώνα των πρωταθλητών.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πλέον θεσμός, μετέχουν οι κορυφαίοι οδηγοί από τη F1 και το ράλι και θα είναι η πρώτη... στη μετά-Ολυμπιακή χρήση του Πεκίνο στις 3 και 4 Νοεμβρίου.
Από το Γουέμπλεϊ (φωτό) και το Λονδίνο όπου έγινε ο αγώνας στις 16 Δεκεμβρίου το 2008, οι οδηγοί θα βρεθούν στη «Φωλιά» και το Πεκίνο. Το Γουέμπλεϊ φιλοξένησε τον αγώνα τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ ακόμα τρεις φορές έχει γίνει στο «Σταντ ντε Φρανς» στο Παρίσι.
Όσο για τους μετέχοντες, πέρσι αγωνίστηκε ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, Μίκαελ Σουμάχερ, ο πρωταθλητής του 2008 Λούις Χάμιλτον, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των ράλι (WRC), Σεμπαστιάν Λέμπ και πολλοί άλλοι.

Πηγή : greek-olympics.blogspot.com
Σήμερα γιορτάζει ο πολιούχος του χωριού μας Άγιος Γεώργιος, από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία, ανάμεσα στο 275 και στο 285 και θανατώθηκε το 296 ή το 303 μ.Χ. Οι γονείς του Αγίου Γεωργίου ήταν χριστιανοί, ο πατέρας του είχε ελληνική καταγωγή και ήταν από την Καππαδοκία και η μητέρα του ήταν από την Παλαιστίνη. Όταν ήταν 10 ετών πέθανε ο πατέρας του και η μητέρα του τον πήρε στην περιοχή Λύδδα της Παλαιστίνης όπου τον μεγάλωσε και τον μόρφωσε.

Στην ηλικία των 18 ετών, κατατάχτηκε στον ρωμαϊκό στρατό στη Νικομήδεια. Διακρίθηκε σε πολύ μικρή ηλικία ο Άγιος Γεώργιος και πήρε τον βαθμό του χιλίαρχου. Αργότερα ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον έκανε διοικητή με τον τίτλο του κόμη. Ο Άγιος Γεώργιος ονομάζεται τροπαιοφόρος για την ανδρεία του και για τον ηρωϊσμό του στις μάχες.

Ο Διοκλητιανός, αφού αντιμετώπισε τις εξωτερικές απειλές στράφηκε στην αναδιοργάνωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αποφάσισε ότι οι υπήκοοί του θα πρέπει να τον λατρεύουν ως θεό και ξεκίνησε διωγμούς κατά των Χριστιανών. Έκλεισε τους χριστιανικούς ναούς, εξόρισε ή βασάνισε και οδήγησε στο μαρτύριο Χριστιανούς που δεν πρόδιδαν την πίστη τους, απομάκρυνε από τον στρατό και τις υπηρεσίες τους Χριστιανούς.
Έκανε τρεις συνελεύσεις για να οργανώσει τους διωγμούς, στις οποίες μπορούσαν να είναι παρόντες οι αξιωματούχοι. Ο Άγιος Γεώργιος πήρε το λόγο, ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και πήρε θέση ενάντια στο διωγμό των Χριστιανών. Ο Διοκλητιανός οργίστηκε και διέταξε τη σύλληψη του Αγίου Γεωργίου.

Στην φυλακή βασανίστηκε για την πίστη του και υπέμεινε τους πόνους με προσευχή. Αρχικά τον έδεσαν ξαπλωμένο ανάσκελα και έβαλαν επάνω του έναν μεγάλο βαρύ λίθο.
Στη συνέχεια τον έδεσαν στον τροχό, που είχε περιστρεφόμενα μαχαίρια που έκοβαν τις σάρκες. Ένας άγγελος ελευθέρωσε τον Άγιο και τα τραύματά του θεραπεύτηκαν. Όταν αυτό έγινε γνωστό, ο Πρωτολέοντας και ο Ανατόλιος παρουσιάστηκαν στον Διοκλητιανό μαζί με χίλιους στρατιώτες και ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό, με αποτέλεσμα ο Διοκλητιανός να διατάξει την θανάτωσή τους. Η μνήμη τους τιμάται στις 23 Απριλίου.

Ο Διοκλητιανός διέταξε τότε να φτιάξουν μια στέρνα, να τη γεμίσουν με ασβέστη και να κλείσουν εκεί τον Άγιο Γεώργιο για τρεις ημέρες. Όταν άνοιξαν την στέρνα, αντί να βρουν το σώμα του Αγίου καμένο και διαλυμένο, τον βρήκαν όρθιο να προσεύχεται. Ο λαός αναγνώρισε το θαύμα κι έλεγε ότι είναι μεγάλος ο Θεός του Γεωργίου, αλλά ο αυτοκράτορας θεώρησε ότι ήταν κάποιου είδους μαγεία. Ο Άγιος Γεώργιος του απάντησε ότι αυτό δεν ήταν μαγεία ή αγυρτεία, αλλά αποτέλεσμα της θείας χάρης και ο Διοκλητιανός διέταξε να πυρακτώσουν μεγάλα σιδερένια παπούτσια και υποχρέωσαν τον Άγιο να περπατήσει φορώντας τα. Ο Άγιος Γεώργιος περπατούσε και προσευχόταν χωρίς να παθαίνει τίποτα.

Βλέποντας τα νέα θαύματα του Αγίου, ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός συνέχισε να πιστεύει ότι ήταν αποτέλεσμα μαγείας και κάλεσε τον μάγο Αθανάσιο. Αυτός έφερε δύο αγγεία με ισχυρά δηλητήρια και ο αυτοκράτορας διέταξε τον Γεώργιο να τα πιει. Ο Άγιος έκανε την προσευχή του, ήπιε τα δηλητήρια και δεν έπαθε τίποτα. Τότε ο Αθανάσιος γονάτισε μπροστά στον Άγιο Γεώργιο και ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό, και θανατώθηκε από τον Διοκλητιανό. Η μνήμη του μάρτυρα Αθανασίου του από μάγων, τιμάται στις 23 Απριλίου.
Η Αλεξάνδρα, σύζυγος του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, μαζί με τους δούλους της, πίστεψαν στον Χριστό, φυλακίστηκαν από τον Διοκλητιανό και θανατώθηκαν την επομένη. Η μνήμη της βασίλισας Αλεξάνδρας και των υπηρετών της Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου, που πίστεψαν στον Χριστό και θανατώθηκαν από τον Διοκλητιανό, τιμάται στις 21 Απριλίου.

Ο Άγιος Γεώργιος είδε ενύπνιο, ότι σύντομα θα πάρει τον στέφανο του μαρτυρίου. Το ξημέρωμα οι στρατιώτες τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό. Ο αυτοκράτορας του ζήτησε να θυσιάσει στον βωμό του Απόλλωνα. Ο Άγιος μπήκε στον ναό του Απόλλωνα, έκανε το σχήμα του σταυρού και τότε το είδωλο του Απόλλωνα έπεσε και κομματιάστηκε. Ο Διοκλητιανός καταδίκασε τον Άγιο σε θάνατο δια αποκεφαλισμού.

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην περιοχή Λύδδα της Παλαιστίνης, από τον πιστό του υπηρέτη, Άγιο Πασικράτη. Εκεί, μετά το διάταγμα ανεξιθρησκείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι Χριστιανοί ανέγειραν μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, όπου και κατέθεσαν τα ιερά του λείψανα.

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου, αλλά αν η εορτή του πέσει μέσα στη Σαρακοστή, μετατίθεται στην Δευτέρα του Πάσχα.
Η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του τιμάται στις 3 Νοεμβρίου.

Απολυτίκιο Αγίου Γεωργίου
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.