Σε κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής βρέθηκε κρούσμα της νέας γρίπης, το οποίο μάλιστα επιβεβαιώνεται από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης το παιδί, το οποίο είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Λονδίνο με τους δικούς του, μπήκε ήδη άρρωστο στις εγκαταστάσεις την περασμένη Τρίτη. Ο επίμονος πυρετός ήταν το σύμπτωμα που ανησύχησε τον γιατρό της κατασκήνωσης. «Το παιδί μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ την Πέμπτη και υποβλήθηκε στο διπλό τεστ ανίχνευσης του ιού. Σήμερα μας ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι πράγματι πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα» δήλωσε χτες αργά το βράδυ ο διευθυντής της συγκεκριμένης κατασκήνωσης Αντώνης Τουρνάς. Ιατρός του ΑΧΕΠΑ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του επιβεβαιώνει το κρούσμα.

Ο ρωσικός επενδυτικός όμιλος Digital Sky Technologies υπολογίζει την αξία του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου παγκοσμίως μεταξύ 6,5-10 δισ. δολαρίων.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, η Digital Sky δήλωσε ότι θα προβεί στην αγορά μετοχών του διαδικτυακού κολοσσού αξίας 100 εκατ. δολαρίων από πρώην και νυν εργαζομένους.

Δεδομένου ότι προσφέρει 14,77 δολάρια ανά μετοχή, είναι προφανές ότι ο ρωσικός όμιλος εκτιμά την αξία του Facebook στα 6,5 δισ. δολάρια. Το Μάιο, η Digital Sky είχε αγοράσει μετοχές του FB αξίας 200 εκατ. δολαρίων, αποτιμώντας την εταιρεία στα 10 δισ. δολάρια –η υψηλότερη αξία οφείλεται στο ότι οι συγκεκριμένες μετοχές έφεραν περισσότερα δικαιώματα.

Μια καλή εκτίμηση της πραγματικής αξίας του Facebook στην αγορά θα πραγματοποιηθεί κατά την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, αν και ο διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει δηλώσει ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει στην εισαγωγή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο.

Το μικρότερο αντίτιμο, πάντως, που πρέπει να καταβάλει κανείς για να «αποκτήσει» το Facebook είναι 15 δισ. δολάρια –εάν ληφθεί υπ’ όψιν η αγορά προνομιακών μετοχών που αντιστοιχούν στο 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου από τη Microsoft το 2007 έναντι 240 εκατ. δολαρίων.
Πηγή: naftemporiki.gr
Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ζορμπάς» είναι ο Βούλγαρος Στάνκο, στην Κασσάνδρα ο κτηματομεσίτης ονομάζεται Βλαντιμίρ και είναι Ρώσος με γραμματέα Λεττονή, στον Πλαταμώνα οι κρέπες μετονομάστηκαν σε «παλατσίνκα», στην Τρυπητή («εμπόλεμοι», κατά τα άλλα…) Σέρβοι και Αλβανοκοσοβάροι κάνουν μαζί ηλιοθεραπεία και στο Δίον της Πιερίας τον κ. Κάρολο Παπούλια εξυπηρέτησαν στο ξενοδοχείο, κατά την επίσκεψή του στους εκεί αρχαιολογικούς χώρους, Ρώσοι και Βούλγαροι σερβιτόροι. Η τουριστική ατμόσφαιρα στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας έχει εντονότατο βαλκανικό άρωμα με τη μαζική κάθοδο Σλάβων παραθεριστών που εκτοπίζουν από τις παραλίες παραδοσιακούς Ευρωπαίους πελάτες όπως προκύπτει (και) από το οδοιπορικό της «Κ».

Ο 36χρονος Στάνκο είναι Βούλγαρος και στην πατρίδα του διατηρεί ελληνική ταβέρνα. Φέτος το καλοκαίρι μετακόμισε στην Ουρανούπολη όπου νοίκιασε την ψαροταβέρνα «Ζορμπάς» και προσέλαβε για σερβιτόρους πέντε ομοεθνείς του και έναν Ελληνα. Ο ίδιος προσβλέπει στη σλαβική πελατεία και δηλώνει αισιόδοξος ότι οι δουλειές του θα πάνε καλά.

Ο Στάνκο σκέφθηκε έξυπνα υπολογίζοντας στο γεγονός ότι η Ουρανούπολη μαγνητίζει δεκάδες χιλιάδες Ρώσους κυρίως, αλλά και Βούλγαρους, Ρουμάνους για έναν επιπλέον λόγο: είναι η πύλη εισόδου στο Αγιον Ορος που αποτελεί δημοφιλέστατο τόπο προσκυνήματος για τους θρησκευόμενους λαούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενα μεγάλο ποσοστό αυτών, όπως τονίζουν στην «Κ» τουριστικοί παράγοντες της περιοχής, συνδυάζουν διακοπές σε Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, Ιερισσό, με επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία σε μοναστήρια της οποίας (Αγίου Παντελεήμονος, Ζωγράφου, Χιλανδαρίου, Ρουμανική Σκήτη) εγκαταβιούν μοναχοί προερχόμενοι απ' αυτές τις χώρες.

Την τελευταία πενταετία η εικόνα του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή άλλαξε άρδην. Την περίοδο 1996-2002 κυριαρχούσαν, μετά τους Ελληνες, οι Γερμανοί και άλλοι Δυτικοευρωπαίοι. «Σήμερα», λέει η κ. Εφη Κρητικού, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, «η αναλογία είναι 50% Ελληνες, 40% Ρώσοι και Βούλγαροι και μόνο 10% Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».

Οι ομογενείς από τη Σοβιετική Ενωση που έχουν γνώση της ρωσικής γλώσσας έγιναν περιζήτητοι στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και οι περισσότεροι επαγγελματίες της Ουρανούπολης και των γύρω οικισμών, προσλαμβάνουν για το καλοκαίρι υπαλλήλους από τις χώρες προέλευσης των πελατών τους. Η κ. Δήμητρα Δροσίνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με σουβενίρ, αναγκάστηκε να μάθει ρωσικά καθώς «άλλο είναι να μιλάς τη γλώσσα του πελάτη σου κι άλλο είναι να προσπαθείς να συνεννοηθείς με νοήματα και σπασμένα αγγλικά».

Ο υπερεθνικιστής Ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Το όραμά του, όπως το είχε διατυπώσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, να… πλύνει ο ίδιος αλλά και ο κάθε Ρώσος - τις μπότες του στις θερμές θάλασσας, έγινε πραγματικότητα.

Τα καλοκαίρια περίπου έξι εκατομμύρια ομοεθνείς του κολυμπούν στη Μεσόγειο και από αυτούς οι μισοί στα νερά του Αιγαίου. Με βάση τα περυσινά στοιχεία η Τουρκία απορρόφησε 1.900.000 Ρώσους, η Αύγυπτος 1.500.000, η Κύπρος 1.200.000, άλλους τόσους το Ισραήλ, ενώ στην Ελλάδα παραθέρισαν 320.000. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό στη ρωσική αγορά είναι τεράστιες.

Στον δήμο Παλλήνης, ένας Ρώσος άνοιξε μεσιτικό γραφείο για την εξυπηρέτηση της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης πελατείας ευκατάστατων Ρώσων, αλλά και Βούλγαρων, Ουκρανών, Ρουμάνων, που ενδιαφέρονται για ενοικίαση ή αγορές εξοχικών κατοικιών και οικοπέδων στη Χαλκιδική. Φήμες για αγορές εκτάσεων, επαύλεων, ακόμη και γνωστών ξενοδοχειακών μονάδων, διατρέχουν τα στέκια και τις παραλίες στην Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και την Ουρανούπολη δίχως να μπορεί να επιβεβαιωθούν αφού συνήθως οι αγοραπωλησίες γίνονται μέσω κυπριακών ή υπεράκτιων εταιρειών…

Καταμεσήμερο στην Καλλιθέα. Μια πανύψηλη Ρωσίδα με μαγιό και σαγιονάρες δοκιμάζει γούνινο παλτό και καπέλα! Το θέαμα να φοράει στους 38 βαθμούς υπό σκιά γουναρικό είναι ενδεικτικό. Το φαινόμενο όμως είναι σύνηθες στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας όπου τα καλοκαίρια μετακομίζει η μισή… Καστοριά.

Συνέχεια