Όπως σας υποσχεθήκαμε (αρχικό post) θα σας κρατάμε ενήμερους σχετικά με την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών. Έτσι πήγαμε μια βολτίτσα προς τα Βραστά και εκπλαγήκαμε! Το δίκτυο που ξεκίνησε έξω από το χωριό μας (καπρινίκια) έχει φτάσει λίγο έξω από τα Βράσταμα! Εκεί θα ενωθεί με το υπόλοιπο δίκτυο που ήδη έχει φτάσει από τον Πολύγυρο.






Διαθέσιμη από σήμερα η σταθερή έκδοση του Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope. Μετά από 6 μήνες ανάπτυξης οι προγραμματιστές της canonical με την βοήθεια της κοινότητας, προσφέρουν μια διανομή με τις τελευταίες εκδόσεις όλων των δημοφιλών προγραμμάτων για linux έτοιμη για καθημερινή αλλά και επαγγελματική χρήση.

Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία της έκδοσης εδώ



300 χιλιάδες φωτογραφίες από το αρχείο του National Geographic δημιουργούν ένα καταπληκτικό μωσαϊκό. Πατήστε την φώτο και θα δείτε μια ανεξάντλητη συλλογή φωτογραφιών!
Θύματα ξυλοδαρμού από μπράβους έξω από νυχτερινό κέντρο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής κατήγγειλαν ότι έπεσαν δύο αλλοδαποί ξενοδοχοϋπάλληλοι. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν ξέφυγαν από τη μανία τους μέχρι και μέσα στο κέντρο υγείας και ότι χρειάστηκε η συμβολή της αστυνομίας προκειμένου να τους προσφερθούν τελικά οι πρώτες βοήθειες.
Η υπόθεση γνωστοποιήθηκε στην αστυνομία ύστερα από μήνυση ενός 27χρονου Έλληνα, που δέχτηκε χτυπήματα, όταν πήγε να βοηθήσει έναν αλλοδαπό.
Ο 21χρονος Τόμας από τη Βουλγαρία και ο 20χρονος Αγγλοκαναδός Μάικ επιδεικνύουν στη “Μ” τα έντονα σημάδια από τραύματα που είχαν στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στο σώμα τους. “Μας χτυπούσαν με αλυσίδες και με ζώνες που είχαν στα χέρια τους. Όταν έπεσα κάτω, μου έδιναν μπουνιές και κλοτσιές και έμεινα αναίσθητος”, περιέγραψε ο 21χρονος, ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου του έγιναν ράμματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι, ενώ εμφανείς είναι οι μώλωπες στην πλάτη και στα χέρια του.
Το επεισόδιο έγινε τα ξημερώματα της 11ης Απριλίου, όταν η παρέα των αλλοδαπών (όλοι εργάζονται ως ξενοδοχοϋπάλληλοι) έφυγε από το κέντρο όπου διασκέδαζαν, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, όπως είπαν. Τελευταίοι έμειναν οι δύο νεαροί, οι οποίοι ήρθαν στα χέρια με δύο άτομα που έφτασαν εκείνη την ώρα έξω από το κατάστημα, επειδή “ο ένας με χτύπησε στο πόδι με το αυτοκίνητό του και του ζήτησα το λόγο”, όπως είπε ο 21χρονος.
“Ξαφνικά είδαμε να βγαίνουν μπράβοι που άρχισαν να μας χτυπούν αδιάκριτα. Δεν κατάλαβα τι έγινε, έπεσα αναίσθητος”, ισχυρίστηκε ο νεαρός Αγγλοκαναδός. Με την παρέμβαση συναδέλφων τους, μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Ν.Μουδανιών και στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου όμως τα επεισόδια συνεχίστηκαν.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
“Είδα πέντε απ’ αυτούς να τρέχουν και άρχισαν πάλι να με χτυπούν ενώ αιμορραγούσα από το κεφάλι. Μάλιστα, όταν μία νοσοκόμα πήγε να τους σταματήσει, την απομάκρυναν βίαια. Από τα χτυπήματα μου έσπασαν και το δόντι”, υποστήριξε ο 20χρονος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για το επεισόδιο δεν έγινε καμία αναφορά στον διευθυντή του κέντρου υγείας, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις περιγραφές του 20χρονου, ο ίδιος κατάφερε να φύγει, αλλά τον βρήκε αιμόφυρτο ένας περαστικός κοντά στην πλατεία και επέστρεψε στο κέντρο υγείας, αλλά με τη συνοδεία αστυνομικών, οι οποίοι τον πήγαν και στο ξενοδοχείο όπου μένει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ένας 27χρονος προσπάθησε νωρίτερα να βοηθήσει τον νεαρό αλλοδαπό, αλλά χτυπήθηκε και αυτός από δύο άτομα. Η καταγγελία του διερευνάται από το αστυνομικό τμήμα Νέων Μουδανιών, όπου ο 27χρονος κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Και ο 21χρονος όμως υποστηρίζει πως κινδύνεψε μέσα στο νοσοκομείο Πολυγύρου, καθώς εκεί περίμεναν κάποιοι από την παρέα που τους ξυλοκόπησε. “Μου είπαν ‘ξέρω πού μένεις και πού δουλεύεις, θα πιούμε πολλούς καφέδες”, περιέγραψε ο 21χρονος Βούλγαρος, διαβεβαιώνοντας πως στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια του νοσοκομείου και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Και οι δύο τόνισαν πως δεν γνωρίζουν τις ταυτότητες αυτών που τους ξυλοκόπησαν.

Πηγή : Εφημερίδα "Μακεδονία"
Nέο τελεσίγραφο στέλνει το υπουργείο Ανάπτυξης στα πιστωτικά ιδρύματα και απειλεί με πρόστιμα σε περίπτωση που αυτά δεν προσχωρήσουν στη διαγραφή των «ψιλών γραμμάτων» που περιέχουν καταχρηστικούς όρους για τους καταναλωτές.
Οι όροι αυτοί είναι τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων, αφορούν ως επί το πλείστον στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, τήρηση καταθετικών λογαριασμών κλπ. και θα πρέπει να διαγραφούν.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από προσφυγές πολλών καταναλωτικών οργανώσεων, και κυρίως της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής), είχαν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες χαρακτήριζαν καταχρηστικούς ορισμένους όρους των συμβάσεων, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που υποχρέωνε τις τράπεζες να συμμορφωθούν. Ωστόσο οι τράπεζες συνέχιζαν να μην εφαρμόζουν την απόφαση στο σύνολό της,και τότε προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης.
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των τραπεζών και έτσι οι υπουργικές αποφάσεις αυτής της κατηγορίας ισχύουν πλήρως. Έτσι, οι τράπεζες, κατά τις συναλλαγές τους με καταναλωτές, απαγορεύεται να εισπράττουν ποσά τα οποία αφορούν:

- Σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου:
1. Είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείων ή εξέτασης αιτήματος δανείου, ανάλογα με το ποσό του δανείου.
2. Προμήθεια ή έξοδα φακέλου.
3. Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και την αναζήτηση του συνόλου του ανεξόφλητου ποσού με τους αναλογούντες τόκους υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής οποιασδήποτε δόσης ή μέρους αυτής ή των τόκων.
4. Εκχώρηση και μεταβίβαση στην τράπεζα των ενοικίων ακινήτου, ως πρόσθετη ασφάλεια, εφ' όσον η τράπεζα απαιτεί επιπλέον από τον καταναλωτή να εγγράψει, υπέρ αυτής, προσημείωση για ποσό που υπερκαλύπτει το ύψος του δανείου και, επιπροσθέτως, εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο.
5. Καταβολή ποινής προεξόφλησης.
6. Υπολογισμό τόκων με βάση τις 360 και όχι τις 365 ημέρες.
7. Παραίτηση του εγγυητή από νόμιμα δικαιώματά του.

- Σε συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών:
8. Επιβολή προμήθειας σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.
9. Αυθαίρετη και αναιτιολόγητη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες, χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor ή επιτόκιο ΕΚΤ.
10. Αναγκαστική επιβολή πρόσθετων χρεώσεων και οφειλών από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν ο καταναλωτής δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει ορίσει η τράπεζα.
11. Μονομερή αναπροσαρμογή της ετήσιας συνδρομής πιστωτικής κάρτας, χωρίς, προηγουμένως, να ενημερώνεται ο κάτοχος-καταναλωτής.
12. Παρακράτηση προμήθειας ή επιβολής εξόδων για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.
13. Απροειδοποίητη ή αναιτιολόγητη καταγγελία, εκ μέρους της τράπεζας, της σύμβασης πίστωσης ή στη μονομερή απαγόρευση χρήσης της κάρτας, ή στη μονομερή τροποποίηση οποιουδήποτε όρου της σύμβασης.

- Σε συμβάσεις λογαριασμού κατάθεσης:
14. Επιβολή χρεώσεων σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων, κάτω από το όριο που η ίδια η τράπεζα καθορίζει.

Πηγή: Ελευθεροτυπία