Τα ξημερώματα της Κυριακής, 25ης Οκτωβρίου 2009, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.Έτσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, και θα δείξουν 03.00.
Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει έως τις 28 Μαρτίου του 2010, ημέρα κατά την οποία θα εκκινήσει η νέα θερινή ώρα, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2010.
Σημειώνεται πως το μέτρο της θερινής ώρας, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη -μέλη της ΕΕ. Στόχος της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Στις 10 - 25 Νοεμβρίου προτείνουν οι ειδικοί να ξεκινήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού του πληθυσμού με το πανδημικό εμβόλιο. Έως τότε στα ειδικά ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ) στη Βάρη, θα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο δόσεις.
Σε ό,τι αφορά στις ομάδες προτεραιότητας, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ελένη Γιαμαρέλλου μετά την χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, πρώτα θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας, οι χρόνια πάσχοντες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών στην περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν!),οι έγκυες που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης, όσοι φροντίζουν μωρά κάτω των 6 μηνών, καθώς επίσης στελέχη και εργαζόμενοι του κρατικού μηχανισμού ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.
Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι προμήθειες δύο επιπλέον εκατομμυρίων εμβολίων.
Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά και οι πολίτες άνω των 65 ετών θα εμβολιαστούν τελευταίοι. Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των 10 και οι ηλικιωμένοι άνω των 60 που έχουν υποκείμενο νόσημα ενδέχεται να λάβουν δύο δόσεις σε μία προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός μόνον μία.
Σημειώνεται, πως οι ειδικοί στη Βρετανία έχουν συμφωνήσει στην χορήγηση μίας μόνο δόσης, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφήνει στην διακριτική ευχέρεια κάθε χώρα να λάβει την τελική απόφαση αναφορικά με την δοσολογία.
Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι εκείνων των φαρμακευτικών εταιρειών που θα προμηθεύσουν την χώρα μας με το πανδημικό εμβόλιο, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, το εμβόλιο φαίνεται να ειναι ασφαλές, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες συνεχίζεται η εντατική παρακολούθηση απο τους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς. Ειδικότερα, τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν καταγραφεί είναι τοπικός ερεθισμός μετά το τσίμπημα της βελόνας και σε κάποιες περιπτώσεις εμφάνιση πυρετού αμέσως μετά το εμβολιασμό που διαρκεί έως μία ημέρα. Επίσης πιθανό είναι να εμφανιστεί πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπεγράφη μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη και της αναδόχου σύμπραξης Συμβούλων, η οποία αναδείχθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών για την υλοποίηση 11 κλειστών γυμναστηρίων και 13 κολυμβητηρίων, από Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ). Αυτή η εξέλιξη αποτελεί το επόμενο βήμα στην υλοποίηση των έργων μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα):
α) Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. Συμβούλων ανάπτυξης και τεχνολογίας,
β) (ΑΔΚ) Αρώνης-Δρέττας-Καρλαύτης- Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
γ) Αλέξανδρος Λυκουρέζος και
δ) Δέκαθλον Ανώνυμη Εταιρία Συμβούλων Έργων



Τα 11 κλειστά γυμναστήρια και τα 13 κολυμβητήρια, των οποίων ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται σε 118.000.000 ευρώ, είναι τα εξής:



Κλειστά γυμναστήρια:

1. Κλειστό Γυμναστήριο Τύπου Τ11Β (μπάσκετ, βόλεϊ, 400 περίπου θέσεων) στο Δήμο Μίκρας Ν. Θεσσαλονίκης.

2. Κλειστό Γυμναστήριο Τύπου Τ11Β στο Δήμο Αμπελακίων Σαλαμίνας.

3. Κλειστό Γυμναστήριο Τύπου Τ11Β στο Δήμο Κατερίνης και υπαίθριοι χώροι αθλοπαιδιών.

4. Κλειστό Γυμναστήριο Τύπου Τ11Β στο Δήμο Ορμύλιας Χαλκιδικής.

5. Κλειστό Γυμναστήριο στη θέση Καρδαμίρα Άνω Μεράς Δήμου Μυκόνου.

6. Κλειστό Γυμναστήριο Τύπου Τ11Β στο Δήμο Σαμοθράκης.

7. Κλειστό Γυμναστήριο Τύπου Τ11Β στο Γύθειο Λακωνίας.

8. Κλειστό Γυμναστήριο Τύπου Τ11Β στο Δήμο Οινοφύτων.

9. Κλειστό Γυμναστήριο Κλειστού Στίβου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Δήμου Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

10. Κλειστό Γυμναστήριο Κλειστού Στίβου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Δήμου Καλαμάτας.

11. Κλειστό Γυμναστήριο Κλειστού Στίβου Τύπου Τ10 στη Ζάκυνθο (και κατεδάφιση του παλιού).

Κολυμβητήρια:

1. Κλειστό Κολυμβητήριο στο Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

2. Αθλητικό Κέντρο στην περιοχή Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού- κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου.

3. Ανοικτό Κολυμβητήριο Τύπου Κ1 στο Δήμο Παλλήνης Αττικής.

4. Κατασκευή Κολυμβητηρίου στο Δήμο Έλους Λακωνίας.

5. Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Δήμο Δράμας.

6. Κατασκευή μικρού στεγασμένου Κολυμβητηρίου στο Δήμο Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

7. Κατασκευή Κολυμβητηρίου στο Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης.

8. Κατασκευή Ανοικτού Κολυμβητηρίου Κ1 στο Δήμο Θήβας.

9. Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Δήμο Πολύγυρου Χαλκιδικής.

10. Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

11. Κατασκευή Ανοικτού Κολυμβητηρίου Κ1 στο Δήμο Μουδανιών Χαλκιδικής.

12. Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Δήμο Καστοριάς.

13. Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Δήμο Ασπροπύργου.