Το "Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς" των συντηρητών αρχαιοτήτων Δήμητρας Λαζίδου και Δήμητρας Δροσάκη, είναι το θέμα της παρουσίασης που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της (οδός Κασσάνδρου 6, 4ος όροφος). Για το έργο, που αφορά τη διάσωση και ανάδειξη 88 μεσαιωνικών εικόνων θα μιλήσει ο καθηγητής Θεολογίας Νίκος Μιχαλόπουλος.
Το εν λόγω εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων εκδόθηκε στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα και στις 452 σελίδες του προέκυψαν έπειτα από τη συνεργασία των δυο χωρών που έγινε στο πλαίσιο ενός διακρατικού προγράμματος. Σε αυτό συμμετείχαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς, στοχεύοντας στη μελέτη των 88 προεπιλεγμένων εικόνων, τη συντήρηση τους, την εκπαίδευση των Αλβανών συντηρητών, την έκθεση των εικόνων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και βέβαια τη δημιουργία του εγχειριδίου αυτού.
Αξιοσημείωτη είναι και η συνεισφορά στην όλη προσπάθεια των συνεργαζόμενων εργαστηρίων, δηλαδή του Εργαστηρίου Φυσικοχημικών Μεθόδων και Τεχνικών του ΤΕΙ Συντήρησης Αθήνας, του Διαγνωστικού Κέντρου Έργων Τέχνης "Ορμύλια" και του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".
Στο "Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς" μπορεί να βρει κανείς τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες, με την πρώτη να περιλαμβάνει την εισαγωγή στην οποία περιγράφεται συνοπτικά το έργο της διάγνωσης, συντήρησης και αποκατάστασης των 88 εικόνων από την Κορυτσά, το διάγραμμα ροής των εργασιών μελέτης και συντήρησης και τον χάρτη προέλευσης των εικόνων. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφίες όλων των εικόνων πριν και μετά τη συντήρησή τους, η τρίτη ενότητα τη διαδικασία της διαγνωστικής έρευνας που εφαρμόστηκε στις εικόνες αυτές (οργανολογία, μεθοδολογία). Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται η διαδικασία διάγνωσης, συντήρησης και αποκατάστασης δέκα εικόνων. Επίσης υπάρχουν τέσσερις υποενότητες στις οποίες παρουσιάζονται οι ξυλουργικές εργασίες, οι στερεώσεις, οι καθαρισμοί και η αισθητική αποκατάσταση. Όλα αυτά βέβαια συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Πηγή: " Εβδόμη"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου